Winning teams; de Hacker (m), de Hipster (m) en de Hustler (m)

Ze zijn jong, pienter, digital native en risicojunkie en o ja, bijna allemaal man. Nu vrouwen in een rap tempo grote delen van de arbeidsmarkt veroveren, creeren slimme jongens hun eigen plek. Vijf dagen in een startup-accelerator.

 

DAG 1: COMPETITIE

Terwijl de jongens nog koortsachtig de laatste hand leggen aan hun presentatie voor de oefenpitch ‘hoe overtuig je de investeerder’ vult een meisje alvast een slakom met pinda’s en zet een krat Grolsch tegen het ongeverfde tuinhuisje dat midden in de rommelige kantoortuin dienst doet als belhok. En verdwijnt weer.

Freerk Bisschop – een vijftiger, Nike-sneakers en T-shirt met ‘If you can’t dream it you can’t do it’, klapt in zijn handen: ‘Oke, I want you guys here in one minute’, waarop de jonge ondernemers van de tien duurzame-energiestartups die in deze ruimte kantoor houden, komen aanrollen op hun bureaustoelen en zich verzamelen rond een whiteboard waarop een beamer scheef staat afgesteld. Freerk is programmadirecteur van de smart-energiestartups die samen met nog dertig andere startups deelnemen aan het programma van ‘accelerator’ Rockstart, een bedrijf dat investeert in startups en ze een intensief coachingstraject van honderd dagen biedt. Hij verdeelt de groep jongens, qua afkomst variërend van Afrikaans, Duits, Filippijns en Fins tot Nederlands, in tweeën: ‘Jullie zijn investeerders die Solar Creed zien zitten, de andere helft niet. Beargumenteer waarom.’ En hij geeft Saheed, de founder van Solar Creed, als eerste de vloer.

 

‘Honderd miljoen boeren in Afrika hebben geen elektriciteit’, zegt Saheed met gevoel voor dictie en hij laat een dia zien met een kaartje van een donker continent met maar een paar lichtpuntjes. ‘Nigeria heeft evenveel kippenboeren als Zuid-Afrika, maar ze verdienen veel minder omdat ze geen elektriciteit hebben…’ Hij houdt een lang verhaal over oorzaken, kansen, de manier om wat te doen aan de problemen, het bedrag dat hij nodig heeft om Nigeria van zonne-energie te voorzien en het rendement.

 

Freerk klopt hem bemoedigend op zijn rug en wendt zich tot de groep: ‘Oké investeerders, wat vinden jullie? Ted?’

 

Ted drukt zijn Derrick-brilmontuur steviger op zijn neus en komt vermoeid uit zijn liggende positie over twee bureaustoelen: ‘Man, ik was in het begin hartstikke enthousiast, wilde meteen investeren maar daarna ging je zoveel uitleggen, dat kan me allemaal echt niet schelen.’ Hij haalt zijn benen van de stoel. ‘Ik geloof meteen dat jij dat kunt handelen. Ik ben geïnteresseerd in het rendement.’

 

‘Good point’, zegt Freerk. ‘Next.’ En hij nodigt Sander van Efficiator uit voor de volgende pitch. Saheed noteert de feedback.

 

Ongeveer 3500 startups telt Nederland naar schatting. En er komen er volgens de Rabobank zo’n vierhonderd per jaar bij – een aantal dat de komende jaren sterk gaat groeien, vermoedt de bank. Startups hebben vaak door een innovatieve online component de potentie enorm te groeien. En vaak zijn ze flink disruptief: ze verstoren de traditionele markt (zoals WhatsApp de telefoonmarkt en Uber de taximarkt). Ze hebben ook een onweerstaanbaar hip en feestelijk imago – er zijn summits, meet-ups, global startup fests. Popster Bono noemde ze een paar jaar terug de rockbands van de zakenwereld. Degenen die in de jaren tachtig en negentig een band zouden zijn begonnen, richten volgens hem nu een startup op.

 

En dat blijken vooral jonge mannen. Van de veertig startups bij Rockstart is er één met een volledig vrouwelijk foundersteam (ze werken aan een soort oppascentrale voor toeristen met kinderen op stedentrip). Uit een onderzoek uit 2015 van Deloitte bleek het aandeel startups met vrouwelijke founders landelijk rond de elf procent te zijn, terwijl het aantal gemengde teams rond de twee procent lag. Startups lijken een mannenzaak, zegt ook Rockstart-oprichter Oscar Kneppers die zich in jeans en op blote voeten over het marmer van het monumentale pand aan de Herengracht beweegt. ‘Hoe jammer ik dat ook vind.’

 

En dat is opvallend omdat het een nieuw, onontgonnen terrein is, geen eeuwenoud mannenbastion met een ingesleten patriarchale, ouderwetse cultuur, maar een nieuwe sector waar jonge, moderne mannen de dienst uitmaken. Terwijl vrouwen een groot deel van de voorheen mannelijke sectoren overnemen – de vroegere notabele (van tandarts tot rechter) is over een jaar of tien vrouw – ontstaan er dus nieuwe mannenbolwerken.

 

Waarom ontstaan die man cave- werkplekken? Wat leveren die op? Of scheppen ze vooral de macho-corpsballencultuur waar Silicon Valley van vergeven is en die Uber-topman Travis Kalanick onlangs zijn kop kostte?

 

De rest van dit artikel is te vinden op: Blendle.com