Voetbalfamilie: Carmen en Bjorn Koens, beiden O-17

Een echte voetbalfamilie! Carmen is 18 jaar en zit in 5 havo, ze speelt bij Rigtersbleek Enschede in het eerste vrouwenelftal en heeft een middenveld positie. Bjorn is 15 jaar en zit in 4 VWO. Hij is keeper bij Bon Boys in Haaksbergen. Beiden vinden ze het erg gezellig om met vrienden af te spreken. Naast hun rol binnen hun eigen club, zitten ze ook nog in hetzelfde team bij FootballEquals Academy! Hoe is dit mogelijk? Zoals je onderhand wel weet maken wij geen onderscheid tussen jongens en meiden in onze selecties. Gezien deze broer en zus allebei even goed kunnen voetballen, zitten ze nu in hetzelfde team! Om meer over hun ervaringen te weten te komen, hebben wij een interview bij ze afgenomen. Lees hieronder hun verhalen over voetbal en de club.

Was voetbal altijd al jouw ding?

Toen Carmen 7 jaar oud was, vond ze het al erg leuk om te voetballen. Ze had een aantal keer getraind bij de Twentsche Voetbalschool en had snel de smaak te pakken. Tot vorig jaar heeft ze nog tussen de jongens gespeeld in de B-jeugd van Haaksbergen, maar dat maakte haar niet uit. Of ze nou met jongens of meiden speelde, het ging haar om het voetbal! Haar broertje Bjorn is op zijn 4e al begonnen in Haaksbergen. Waar hij begon bij de kabouters is hij nu uitgegroeid tot een ervaren keeper, mede dankzij de trainingen van de Twentsche Voetbalschool en Michel Veurink.

 

Als we ze vragen wie hun voorbeeld is, gaat Carmen voor Jackie Groenen, omdat ze al zoveel bereikt heeft en Bjorn voor Manuel Neuer, omdat hij met zoveel lef keept.

En hoe is het nu om in hetzelfde team te zitten?

Waar Bjorn keept, probeert Carmen bij hem te scoren. “Het is leuk om samen te trainen en natuurlijk bij Bjorn te scoren!” Natuurlijk zijn ze beiden erg professioneel, maar soms ontstaat er discussie. Van je broer of zus neem je toch minder aan! Uiteindelijk lossen ze dit gewoon op door te voetballen! Niets mooiers dan doelpunten scoren bij je broer, of de shots van je zus tegen te houden.

Vertel eens wat meer over andere ervaringen bij FootballEquals

Bjorn kwam als eerste in aanraking met de FootballEquals Academy. Hij was geselecteerd en is toen hier komen voetballen. Via hem is Carmen ook aangehaakt. Tijdens een trainingsweekend werd duidelijk dat ook Carmen erg goed kon spelen en werd zo ook geselecteerd. Beide trainen ze nu twee jaar bij FootballEquals. Doordat ze op hoog niveau trainen met anderen die net zo goed zijn als zij, leren ze snel veel bij.

 

Carmen heeft in deze twee jaren haar handelingssnelheid verbeterd. Hiernaast is ook haar techniek, fysieke duels, positiekeuze op het veld, en haar coaching beter geworden. Voor Bjorn is vooral het keepen en het meevoetballen erop vooruit gegaan. Ook is hij beter geworden met coaching.

 

Carmen: “Het leukste wat ik hier heb meegemaakt, is de wedstrijd tegen FC Twente Vrouwen!” Bjorn: “Inderdaad, we waren zeker niet minder dan ze.

En hoe zit het met de toekomst?

Het zou Carmen geweldig lijken om later in het Nederlands elftal op het middenveld te kunnen spelen. Ook Bjorn zou voor het Nederlands elftal willen gaan, maar dan als keeper natuurlijk! “Voor je land uit morgen komen is denk ik de droom van iedere sporter”, aldus Bjorn.

 

Carmen is al bijna klaar met school. Ze heeft zelfs al een contract getekend om volgend jaar naar Amerika te gaan voor het voetbal (en de studie natuurlijk). Hier zal ze vier jaar lang de studie en het voetbal combineren. Bjorn wil ook erg graag door met voetbal, maar is er nog niet helemaal uit over de studiekeuze.

 

Als je het ons vraagt, gaan ze het beiden nog erg ver schoppen!