Voetbalfamilie: Carmen en Bjorn Koens

Een echte voetbalfamilie! Carmen is 18 jaar en zit in 5 havo, ze speelt bij Rigtersbleek Enschede in het eerste vrouwenelftal en heeft een middenveld positie. Bjorn is 15 jaar en zit in 4 vwo. Hij is keeper bij Bon Boys in Haaksbergen. Beiden vinden ze het erg gezellig om met vrienden af te spreken. Naast hun rol binnen hun eigen club zitten ze ook in hetzelfde team bij FootballEquals Academy. Hoe dat mogelijk is? Deze broer en zus voetballen beide even goed, en maken daarom onderdeel uit van hetzelfde team. FootballEquals maakt namelijk geen onderscheid in geslacht. Zij kijkt naar talent! Nieuwsgierig naar hun ervaringen? Wij hebben Carmen en Bjorn geïnterviewd!

 

Was voetbal altijd al ‘jullie ding’?

Toen Carmen zeven jaar oud was, vond ze het al erg leuk om te voetballen. Ze had een aantal keer getraind bij de Twentsche Voetbalschool en had al snel de smaak te pakken. Tot 2017 voetbalde ze met de jongens in de B-jeugd van Haaksbergen. Het maakte Carmen niets uit met jongens te trainen en spelen. Het ging haar om het voetbal!

 

Haar broertje Bjorn begon op zijn vierde met voetballen in Haaksbergen. Waar hij begon bij de kabouters is hij nu uitgegroeid tot een ervaren keeper, mede dankzij de trainingen van de Twentsche Voetbalschool en Michel Veurink.

 

Als we hen vragen wie hun voorbeeld is, antwoord Carmen: “Jackie Groenen, omdat ze al zoveel bereikt heeft!” Bjorn kiest voor Manuel Neuer, omdat hij met zoveel lef keept.

 

Hoe is het om in hetzelfde team te voetballen?

Waar Bjorn keept, probeert Carmen bij hem te scoren: “Het is leuk om samen te trainen en natuurlijk bij Bjorn te scoren!” Beiden zijn ze erg professioneel, maar soms ontstaat er discussie; van je broer of zus neem je soms toch minder aan. Uiteindelijk lossen Bjorn en Carmen dit op door gewoon te voetballen. “Niets is mooier dan doelpunten scoren bij je broer of de shots van je zus tegen te houden”, aldus de twee.

 

Welke ervaring hebben jullie met FootballEquals?

Bjorn kwam als eerste in aanraking met de FootballEquals Academy. Hij werd geselecteerd en startte bij FEA. Via hem is Carmen ook aangehaakt. Tijdens een trainingsweekend werd duidelijk dat ze een erg goede speelster is. Ook zij werd geselecteerd. Beide trainen nu sinds twee jaar bij FootballEquals. Doordat ze op hoog niveau trainen met anderen, die net zo goed zijn als zij, leren ze snel veel bij.

 

Carmen heeft in deze twee jaren haar handelingssnelheid verbeterd. Hiernaast is ook haar techniek, fysieke duels, positiekeuze op het veld en haar coaching beter geworden. Voor Bjorn geldt dat vooral het keepen en het meevoetballen erop vooruitgegaan is. Ook is hij beter geworden met coaching.

 

Carmen: “Het leukste wat ik hier heb meegemaakt, is de wedstrijd tegen FC Twente Vrouwen!” Bjorn: “Inderdaad, we waren zeker niet minder dan hen.

 

En hoe zit het met de toekomst?

Het lijkt Carmen geweldig om later in het Nederlands elftal op het middenveld te spelen. Ook Bjorn wil voor het Nederlands elftal gaan, maar dan als keeper natuurlijk: “Voor je land uit mogen komen is denk ik de droom van iedere sporter”, aldus Bjorn.

 

Carmen is bijna klaar met de middelbare school en heeft inmiddels een contract getekend om vanaf volgend jaar vier jaar lang in Amerika voetbal te combineren met een studie. Ook Bjorn wil doorgaan met voetbal, maar is nog niet helemaal uit zijn studiekeuze.

 

Als je het FootballEquals vraagt, gaan ze het beiden erg ver schoppen!