Noorse voetbalsters gaan evenveel geld verdienen als mannen

Voetballers en voetbalsters die interlands voor Noorwegen spelen gaan komend jaar evenveel verdienen, zo maakte de Noorse voetbalbond NFF zaterdagavond bekend.

 

Het salaris van de Noorse voetbalvrouwen wordt bijna verdubbeld van 330.000 euro naar 640.000 euro per jaar. Dit wordt mogelijk nadat de mannen besloten om een deel van hun inkomsten uit commerciële activiteiten af te staan aan de vrouwen.

 

Joachim Walltin, voorzitter van de spelersvakbond, hoopt dat andere landen het voorbeeld van Noorwegen volgen. “Noorwegen is een land waar gelijke rechten voor vrouwen en mannen hoog in het vaandel staan”, zegt Walltin tegen deBBC. “Dit gebaar is goed voor het land, maar ook voor de sport.”

 

“Voor de vrouwen maakt de verhoging van het salaris een groot verschil. Sommigen werken of studeren naast hun voetballoopbaan. Daarnaast is het voor de speelsters belangrijk om te voelen dat ze op gelijke voet staan met de mannen.”

 

Geraakt

Vijftigvoudig Noors international Caroline Graham Hansen laat via sociale media weten geraakt te zijn door het gebaar van de bond. “Dit betekent ontzettend veel. Niet alleen voor ons, maar ook voor alle andere vrouwelijke atleten ter wereld die niet zoveel verdienen als hun mannelijke collega’s.” 

 

De 22-jarige vleugelspeelster van VFL Wolfsburg vervolgt: “Ik wil iedereen die zich hier sterk voor heeft gemaakt heel erg bedanken. Het leven wordt er voor ons op deze manier iets gemakkelijker op.”

 

Noorwegen werd afgelopen zomer in de groepsfase van het EK in Nederland uitgeschakeld. De Deense voetbalsters weigerden vorige maand een oefeninterland tegen Oranje te spelen omdat de bond niet wilde voldoen aan hun financiële eisen.