Interview met trainer Remco van Leeuwen

Even voorstellen

Mijn naam is Remco van Leeuwen, 28 en woonachtig in Lichtenvoorde. Ik ben werkzaam als hoofdtrainer van o-13 en daarnaast verzorg ik op de maandag de trainingen van o-15.

Naast mijn werk voor de FootballEquals Academy houd ik me met mijn eigen bedrijf bezig met verschillende voetbalprojecten, zoals het geven van techniektrainingen aan twee amateurclubs (AZSV Aalten en HMC’17 in Mariënvelde/Harreveld). Verder ben ik zaalvoetbaltrainer bij de Universiteit Twente én heb ik een eigen voetbalschool in Lichtenvoorde.

 

Zelf ben ik ook actief in het voetbal: ik speel in het 1e elftal bij RKZVC in Ziewent. Waar we 5 jaar geleden nog in de 4e klasse speelden, zijn we inmiddels een aantal klasses gepromoveerd en komen we nu uit in de Hoofdklasse. Momenteel staan we gedeeltelijk 2e. Mijn positie binnen ons elftal is verdedigende middenvelder.

 

Wat brengt jou bij Football Equals?

Ik ontmoette Mary in Abu Dhabi waar ik een club trainde, later sprak ik ook met Jurgen. Ik was direct enthousiast om met dit project aan de slag te gaan, vooral omdat alle spelers zeer gemotiveerd zijn. Ik kijk er naar uit om de spelers naar een hoger niveau te tillen.

 

Waar zie jij Football Equals over 5 jaar?

Sinds dit jaar ben ik naast het geven van training ook bezig met projecten voor de Holland Football University. We willen kijken hoe we nog nauwer kunnen samenwerken met de Universiteit Twente, zodat we onze teams in de toekomst ook kunnen faciliteren in een opleiding (hbo/wo). Daarnaast zie ik allerlei mogelijkheden om de academie uit te breiden richting bijvoorbeeld Duitsland en andere regio’s.

 

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
In de afgelopen jaren heb ik bij meerdere clubs in verschillende landen gewerkt: bij Vitesse en FC Utrecht, in China en Abu Dhabi. Dit zijn keuzes geweest, die ik op voorhand niet had kunnen plannen. Daarom heb ik nu bewust de keuze gemaakt om niet bij een club te gaan werken maar om de focus te leggen op mijn eigen bedrijf. Hier haal ik het meeste plezier uit en wie weet wat de toekomst brengt!

 

Waar ga jij je op richten binnen Football Equals?
Het ontwikkelen van de spelers van o-13 en o-15 heeft mijn hoogste prioriteit. Door trainingen te geven op hoog niveau leren ze gelijk om een hoog baltempo te hanteren. Dit in combinatie met het trainen op technische vaardigheden geeft mijns inziens het beste voetbalpakket weer. De spelers worden individueel uitgedaagd om alles uit zichzelf te halen en zo zien ook zij dat alles mogelijk is binnen de sport. Het ligt er maar net aan wat je er allemaal voor wilt doen en laten.

 

Hoe ga je dit aanpakken?
Ik ben een trainer die spelers veel vrijheid geeft en zelf keuzes laat maken. Daarbij eis ik wel veel van mijn spelers. Fouten maken ‘moet’, maar alleen als ze hier lering uit trekken. Vijf keer dezelfde fout maken kan niet. Ik ben van mening dat spelers leren door veel te herhalen en tegelijkertijd verschillende trainingssituaties aan te bieden. Dit alles is uiteraard gekoppeld aan het hebben van plezier.