Interview met keeperstrainer en coach Patrick van den Berg

Even voorstellen

Mijn naam is Patrick van den Berg, 40 jaar en woonachtig in Goor. Ik ben werkzaam als jobcoach bij de stichting ZoZijn. Ik ben werkzaam als keeperstrainer en coach bij Football Equals. Daarnaast implementeer ik diverse innovaties binnen de foundation. Op de vraag wat mij het meest aantrok om hier aan de slag te gaan is simpel antwoord op te geven: elke speler heeft talent en door de vele trainingsuren en de bijbehorende faciliteiten wordt het maximale uit onze spelers gehaald. Hierdoor wordt het talent bij ons gestimuleerd en ligt de ontwikkeling op een hoog niveau. Daarnaast is het doorzettingsvermogen een belangrijke factor bij de spelers; dat bepaalt namelijk waar hun top ligt. Dat ik daar onderdeel van mag uitmaken is bijzonder, maar uiteindelijk is het de speler die het moet doen.

 

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Momenteel ben ik 24 jaar actief in de voetbalwereld en heb ik veel functies mogen uitoefenen. Elk jaar kwamen er steeds mooiere uitdagingen op mijn pad, van gerenommeerde voetbalclubs tot betaalde voetbal organisaties. Dit vergt veel energie en tijd, waardoor ik elk jaar met mijn gezin overleg of ik doorga in de voetbalwereld.

 

Waar zie jij Football Equals over 5 jaar?

Om te beginnen verwacht ik dat er meer spelers wereldwijd bij komen en dus opgeleid kunnen worden. Er lopen op dit moment te veel spelers rond, die niet de juiste faciliteiten en trainers hebben om het maximale uit zichzelf te halen. Het is goed voor kinderen om meer te gaan sporten, zodat het talent wordt ontwikkeld, want overal in de wereld is talent aanwezig.

 

Waar kijk jij het meest naar uit in het voetbal?

Het voetballandschap verandert snel door de vele systemen die worden toegevoegd, zoals datasystemen, videoanalyse, speler-volgsystemen en allerlei testen. Hierdoor wordt het voor een trainer steeds complexer, omdat je met veel moderne systemen kan werken. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel, waardoor de inzichten ook veranderen. Tegelijkertijd word je daardoor ook een moderne trainer, die meegaat met de tijd. Op dit moment ben ik op de hoogte van deze ontwikkelingen en kan ik collega-trainers hiermee ondersteunen en spelers nóg beter opleiden.

 

Waar ga jij je oprichten binnen Football Equals en wat zijn je ambities hier?

Uiteraard richt ik mij op de ontwikkeling van de kinderen. Verder ga ik een ondersteunende rol aanbieden binnen de hele academie. Ik ga er vanuit dat de trainers veel ervaring hebben op het gebied van innovatieve middelen omtrent voetbal. Hierdoor zal de academie naar een hoger niveau getild worden.

 

Hoe ga je dat realiseren?

Door mijn ervaringen, die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, te delen in de praktijk. Momenteel wordt het videoanalyse-systeem gekoppeld aan het spelervolgsysteem, waardoor het maximale uit de beschikbare data wordt gehaald. De rol van de trainer wordt vergroot met de rol van video analist.