FootballEquals in Gambia

In december waren Jurgen en Mary al in Gambia om tijdens hun vakantie ook 2 trainingen te verzorgen aan PSV Wellingara.
Dit was een Eredivisieteam waarin een jonge, ambitieuze coach onze hulp vroeg om zijn jongens de kans te bieden op een professionele training.
Ook had Jair, (11 jarige zoon van Jurgen en Mary Kok) allemaal schoolspullen ingezameld in zijn klas om daar 50 kinderen blij te maken met notitieboeken, pennen en potloden. De kinderen waren enorm dankbaar voor die simpele schoolspullen en de voetballers trainden met 40c of hun leven ervan afhing.
Wat een passie en gedrevenheid om te kunnen ontwikkelen.

De 1e gesprekken werden dan ook al snel opgestart, of het mogelijk was om ook FootballEquals activiteiten in Gambia op te starten.
Mary Kok-Willemsen: ‘’Omdat we als Foundation onszelf hebben gecommitteerd aan Global Goal 5 (Gender Equality) en 10 (Reducing Inequality) wilden we onderzoeken of we in Gambia een duurzaam, schaalbaar model van een professionele FootballEquals Academy kunnen opstarten. Veel jongens van 15 jaar en ouder gaan niet meer naar school omdat ze volledig op een golden ticket voor profvoetbal gokken.
Aan de andere kant is de armoede ook zo groot dat kinderen niet altijd naar school kunnen. Enkel de government scholen zijn gratis maar zijn niet altijd dichtbij de armere lokale bevolking gelegen. Met onze FootballEquals Academy willen we dus niet alleen de kinderen een professionele opleiding bieden maar ook de gelegenheid geven om onderwijs te volgen.
Ons 2e bezoek was dan ook vorige week in Gambia waar we nu ook kinderen, jongens en meiden van alle leeftijden hebben getraind en ook begonnen met leergierige lokale coaches te betrekken.
Aan het einde van deze 2e week volgde het gesprek met de Voetbalbond van Gambia. We kunnen niet anders dan concluderen dat onze plannen met veel enthousiasme werd ontvangen en we vervolgstappen gaan plannen voor de 1e officiële FootballEquals activiteiten in augustus.
Jair had deze keer allemaal tenues ingezameld van zijn schooltje en de kinderen poseerden trots in hun nieuwe teamtenue. Het was ook voor ons de bevestiging dat je nooit te jong bent om de wereld een beetje mooier en diverser te maken.
Natuurlijk klinkt het allemaal erg ambitieus om via een FootballEquals Academy een bijdrage te leveren aan de (economische) ontwikkeling. Maar we geloven dat we samen echt deze Global Goals kunnen scoren’’

Indien u meer informatie over ons project in Gambia wilt kunt u uiteraard altijd contact opnemen met Mary.