De eigen voetbalclub en FE-Academy

Een talentvolle speler of speelster kan zich ontwikkelen bij de FootballEquals Academy, maar natuurlijk tegelijkertijd bij de eigen voetbalclub. Natuurlijk zijn er veel jongens en meiden die ook bij hun eigen club blijven voetballen. Zo ook Sem Stokkelaar. In Geesteren speelt hij bij STEVO. Samen met STEVO kunnen wij Sem helpen zijn talent tot uitdrukking te brengen, samen vormen we een mooie synergie. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Sem’s trainer, Albert Olde Rikkert, legt uit.

 

Sem van voetbalclub STEVO

 

Aan het begin van de voorbereiding op het voetbalseizoen met Stevo JO 17-1 seizoen 2017 – 2018 komt er een speler op me af die vraagt of het akkoord is dat hij 1 training bij de club kan laten schieten. Wat is het geval; hij is door de selectie gekomen en mag deelnemen aan de FEA te Enschede. Dit betekent dat hij 3 keer per week extra traint om zich beter te ontwikkelen. Natuurlijk heb je als clubtrainer graag dat je selectiespelers twee keer per week aanwezig zijn, maar het feit dat een speler extra wil investeren is zegt wel iets.

 

Kennismaken met FootballEquals 

 

Nu kende ik de KNVB regio selecties of trainingen bij een BVO wel, maar de FEA zei me eerlijk gezegd (nog) niets. Vervolgens ben ik me daar gaan verdiepen. Het blijkt dat de Football Equals Academy talentvolle spelers en speelsters een topsportopleiding wil bieden waarin 3 keer per week onder goede randvoorwaarden wordt getraind en wedstrijden gespeeld. Jongens en meiden van dezelfde leeftijdscategorie spelen dus bij elkaar. “Er wordt een professionele opleiding geboden om hun talent te kunnen ontwikkelen en het verschil in kwaliteit te kunnen benutten en van elkaar te leren”. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen is hierbij van belang en dit is bij BVO’s niet het geval.

 

Ondertussen heb ik wedstrijden gezien en daarnaast heb ik een “kijkje in de keuken” mogen nemen. Zo heb ik ze in de sportschool en op het veld bezig gezien. Er is aandacht voor kracht en herstel training, fysieke testen, techniek en voetbaltraining onder leiding van een professionele staf. Dit betekent ook dat je als speler een enorme drive moet hebben om beter te willen worden. Als ik dan naar “mijn” speler kijk dan is dat zeker het geval. Hij jaagt een “voetbaldroom” na maar staat wel met beide benen op de grond.

 

“Je moet je benen laten spreken”

 

Sem komt van een dorpsclubje en moet zich in de stad staande houden. Dan moet je “je benen laten spreken”. Hij had al een goede mentaliteit, maar in tactisch en technisch opzicht viel er nog wel wat te verbeteren. Ondertussen is zijn handelingssnelheid omhoog gegaan (je wordt beter als je met betere spelers/speelsters traint). Hij is ook sterker in de 1 tegen 1, heeft een goede sliding en kan met ruimte in zijn rug spelen. In balbezit probeert hij veelal de vrije man te zoeken en vooruit te spelen. Ik denk ook dat ik mag zeggen dat medespelers/speelsters erg graag met hem spelen want het is een echte teamplayer!

 

Kortom; hij ontwikkelt zich goed en ik ben blij met zo’n jongen in de selectie. Ik denk dat er dan ook sprake is van een win/win situatie en ik ben benieuwd waar de lat voor hem komt te liggen in de toekomst.

 

 

Door Albert Olde Rikkert

Trainer coach Stevo JO 17-1  2017-2018